Sabtu, 2 September 2006

Daffodil dari Darfur ?Walau pun tiada bunga orkid atau daffodil yang saya temui semasa saya berpetualang di Sudan untuk menjalankan tugas syarikat tidak berapa lama dahulu, namun demi memenuhi tema blog orkid dan taman ini, saya beri judul yang menimbulkan tanda tanya ini.

Oleh kerana tugas saya pada ketika itu sedikit banyak melibatkan agensi UN untuk menghantar bantuan makanan ke Wilayah Darfur, Sudan, maka setiap sedikit sebanyak pengalaman itu tetap menjadi ingatan yang mendalam.

Setiap kali saya melihat bunga-bunga orkid dan tumbuhan taman yang menghijau, saya terkenangkan ketandusan sebahagian besar negara Sudan diliputi padang pasir. Tetapi di Wilayah Selatan Sudan, iklim tropika membuatkan tumbuhan tumbuh subur menghijau. Kebanyakan wilayah di sebelah tengah dan utara, iklim padang pasir menjadikan negara terbesar benua Afrika itu kering kontang.

Setiap kali saya melihat kebun, pepohon hijau, terutama orkid saya terkenangkan padang pasir Sudan yang kering tandus.

Tetapi untuk rekod gambar bunga kertas berwarna pink itu bukan bunga di belakang rumah di kampung di Malaysia, tetapi di taman di sebuah R & R, di tepi lebuhraya dari Khartoum ke El-Obeid, Sudan!

0 ulasan: