Ahad, 15 Mac 2009

Pelaut 5 negara mendominasi kerjaya maritim kapal dagang MalaysiaPelaut dari lima negara mendominasi jawatan di kapal-kapal dagang Malaysia, demikian didedahkan oleh Encik M. Adthisaya Ganesen, ketua pegawai eksekutif (CEO) Akademi Laut Malaysia (ALAM) dalam laman web Malaysia Shipowners' Association (MASA) yang memetik sumber berita dari The Star yang bertarikh 23 April 2007.

Walau pun berita ini disiarkan hampir dua tahun yang lalu, namun fakta ini masih relevan.

Pada ketika itu bilangan para pelaut dari lima negara yang mendominasi ialah seperti berikut: Filipina (2,684), Indonesia (1,653), China (1,159), India (951) dan Vietnam (284).

Walau pun pelbagai pihak mengandaikan para pelaut Malaysia kurang baik kualitinya, namun hakikat yang mesti diterima oleh semua pihak ialah persepsi masyarakat mengenai kerjaya dalam bidang maritim masih di tahap yang amat rendah.

Para pelajar sekolah, ibu bapa dan guru-guru masih belum mendapat maklumat yang menyeluruh, malah masih belum menganggap kerjaya maritim sebagai pilihan utama.

Mungkin setelah berita rampasan dua kapal dagang Malaysia milik syarikat MISC Berhad tahun lalu telah sedikit sebanyak meningkatkan kesedaran warga negara ini terhadap kerjaya bidang maritim, akan tetapi masih belum mencukupi untuk menarik minat para belia untuk bercita-cita menjadi pelaut.

Baca lagi berita itu DI SINI.

4 ulasan:

ALAM berkata...

Tq for sharing

Jawatan Kosong berkata...

Apa JawatanKosongKerjaKosong.com tawarkan?

Terlalu banyak websites menyebarkan jawatan kosong, kerja kosong, jawatan kerajaan. Tetapi kebanyakkannya sudah lapuk dan tidak terkini. Ataupun anda terlambat untuk melihat iklan tersebut dan terlepas peluang.

Jangan sia siakan potensi diri anda untuk mendapatkan pekerjaan terbaik. Daftarkan diri anda dengan JawatanKosongKerjaKosong.com. Kami akan menghantar iklan kekosongan pekerjaan dengan segera kepada anda. Update secepat mungkin kepada anda.


Daftar Sekarang

cermin mata berkata...

Pelaut malaysia kini menghadapi situasi sukar dimnana banyak kapal2laid out, pertambahan kadet tidak selari dengan pertambahan bilangan kapal.

cermin berkata...

Pelaut malaysia kini menghadapi situasi sukar dimnana banyak kapal2laid out, pertambahan kadet tidak selari dengan pertambahan bilangan kapal.