Ahad, 22 Mac 2009

IMB Piracy Reporting Centre di Kuala LumpurPusat Melaporkan Kegiatan Lanun (Piracy Reporting Centre, PRC), Kuala Lumpur ialah sebuah pusat maklumat yang dibuka 24 jam sehari yang telah ditubuhkan oleh Biro Maritim Antarabangsa (International Maritime Bureau, IMB).

Pusat maklumat ini dijadikan sebagai pusat yang menerima laporan semua kegiatan lanun dan kejadian rompakan bersenjata.

PRC ini dibiayai oleh sumbangan dari pelbagai pihak dalam industri perkapalan di seluruh dunia dan memberikan khidmat percuma kepada semua kapal, tidak kira siapa pemiliknya.

Khidmat utama PRC ialah menerima laporan dari kapal mengenai pergerakan kapal atau bot yang mencurigakan dan juga serangan lanun dan rompakan bersenjata. Sebaik sahaja menerima laporan tersebut, PRC akan menyampaikan laporan tersebut kepada semua kapal-kapal lain serta agensi penguat kuasa undang-undang yang berada di sekitar kawasan serangan atau rompakan itu.

Selain itu, PRC juga menyiarkan laporan perkembangan serangan lanun dan rompakan bersenjata melalui siaran berkala menggunakan INMARSAT-C melalui perkhidmatan SafetyNET. (Pihak pemilik kapal juga boleh mendapatkan laporan tersebut dengan menghubungi IMB).

Kesemua laporan yang diterima oleh pihak PRC dikumpul dan dianalisa untuk memenuhi permintaan dari pelbagai pihak seperti Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO).

ICC INTERNATIONAL MARITIME BUREAU
P.O. BOX 12559
50782 KUALA LUMPUR
MALAYSIA .
Laman web: http://www.icc-ccs.org/imb/overview.php

Talian Bantuan Anti Piracy Helpline:
Tel.: +603 2031 0014
Faks: +603 2078 5769
E-mel: imbkl@icc-ccs.org

Pusat Melaporkan Kegiatan Lanun:
Laman web: http://www.icc-ccs.org/prc/overview.php

Perkhidmatan PRC boleh diperolehi oleh semua pihak dalam industry perkapalan 24 jam sehari dan 365 hari setahun.

0 ulasan: