Selasa, 8 Disember 2009

Novel Sejarah: Cheng HoTujuh puluh tahun sebelum "penemuan" benua Amerika oleh Christopherus Columbus, pelayar warga Genoa yang ditaja oleh kerajaan Sepanyol itu, seorang pelayar dari Asia yang membawa perintah Maharaja Zhu Di untuk "belayar ke lautan sebelah walau pun sehingga ke hujung dunia sekali pun" telah menjelajah seluruh dunia.

Pelayar tersebut ialah Zheng He atau Cheng Ho.

Walau pun nenek moyang beliau berasal dari Asia tengah, namun dia belayar bersama lebih tiga ratus buah kapal dengan membawa bendera Dinasti Ming di bawah perintah Maharaja China, Zhu Di.

Bagaimana seorang budak yang ditawan di sebuah kampung di pedalaman wilayah Yunnan dan dijadikan hamba abdi yang telah dibuang 'alat kelakian' berjaya menjadi komander tertinggi armada laut kepada sebuah kerajaan yang dahulunya membunuh ayahnya dan kemudian menawannya dan memperhambakannya?

Bagaimana beliau berjaya mengerah para arkitek naval serta pakar maritim membina armada yang begitu besar serta mengajak beribu-ribu anggota pelayaran yang terdiri dari pelayar, diplomat, saintis, astronomer, pedagang, ahli geografi dan kaji bumi menyertai armada merentas lautan yang ganas dan bergelora itu?

Adakah beliau berjaya membawa armada itu mengelilingi dunia 70 tahun sebelum para pelayar barat tiba di benua Amerika? Ada yang mengatakan begitu, namun tidak kurang pula yang menyanggah teori itu.

Biar pun dari satu sudut saya merasa bertuah kerana diamanahkan untuk menjayakan projek ini, namun dari sudut yang yang lain pula, saya merasa kerdil dalam usaha mengutip fakta dan maklumat yang bertaburan umpama batu dan pepasir, sebagaimana bertebarannya tinggalan kapal karam armada Zheng He di merata ceruk dunia, kemudian menyulamkannya dalam sebuah novel sejarah mengenai seorang tokoh sejarah di zaman keagungan Nusantara dan Dinasti Ming untuk dihidangkan kepada para pembaca.

Walau pun mungkin halangan yang bakal mencabar penulisan buku ini setinggi ombak dan seganas badai yang telah melanda armada Zheng He, buku ini dirancang siap pada awal tahun 2010.

Ya Allah, ya Tuhan ku, permudahkanlah urusan ke arah itu.

3 ulasan:

R-lai berkata...

Let me be the first one to pray for you...i know u can do it...If there is interest, everything will be easy!!!

mohamadkholid berkata...

teringat sewaktu lawatan ke muzium cheng ho di tebing sg melaka... infomatif!

Imran Yusof berkata...

Tuan Mohamad Kholid,

Saya pun melawat muzium Cheng Ho di Melaka pada tahun 2009.

Memang banyak maklumat yang dipelajari...