Selasa, 21 Februari 2012

Teknik Aquaponics sungguh memikat!

Menanam sayuran dan pokok-pokok adalah aktiviti yang memberikan kepuasan kepada jiwa saya.

Sebelum ini saya sudah terlibat dengan penjagaan orkid sehingga saya berjaya membangunkan blog orkid, Penggemar Orkid Malaysia.

Kini pun saya masih menjaga beberapa pasu orkid serta menanam beberapa jenis tumbuhan di dalam pasu dan polybag. Daun tumbuhan itu sentiasa menghijau kerana saya menyiramnya dengan air basuhan beras hampir setiap hari.

Sekarang saya tertarik pula dengan pertanian mengikut kaedah aquaponics.

Teknik ini adalah kombinasi antara akuakultur, yakni pembelaan ikan dalam tangki, dengan hidroponik, iaitu menanam sayur di dalam air.

Dari dua teknik ini terbitlah istilah aquaponics.

Saya masih dalam tahap pembacaan dan kajian sebelum membuat keputusan untuk mencuba teknik ini.

Sebagai permulaan saya lakarkan rajah ringkas memaparkan teknik aquaponics (ihsan dari laman bincang.net):

Antara gambar menarik paparan teknik aquaponics adalah ihsan blog my home sweet home:Sebagai permulaan, antara sumber rujukan utama adalah blog pakar rujuk aquaponics, Afnan's Aquaponics dan Mahfudz' Backyard Aquaponic

Kelebihan teknik aquaponics ialah sistem kitar semula di antara bahan buangan dari tangki belaan ikan dipam ke petak tanaman sayuran/tumbuhan dengan air bersih yang dialirkan semula dari petak tanaman ke dalam tangki belaan ikan.

Penyelesaian kepada dua masalah, yakni bahan buangan tangki ikan dan penggunaan baja dalam tanah tanaman, dalam satu teknik pertanian.

Hasilnya pula ialah kita dapat sayur dan ikan sebagai sumber makanan.

Menarik, bukan?

0 ulasan: