Rabu, 10 Oktober 2007

SIAKAP KUKUS LIMAU



Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap saiz sederhana
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
4 cm halia, dihiris nipis
3 ulas kecil bawang putih, dihiris nipis
1 ulas bawang , dipotong-potong
½ biji lada Mexico
1 sudu besar jus lemon
gula dan garam secukup rasa


Cara Memasak
1. Lumurkan gula dan garam ke seluruh ikan.
2. Masukkan ikan ke dalam pinggan atau loyang pengukus. Masukkan bahan yang dihiris(halia, bawang putih, bawang besar, dan bawang Mexico).
3. Tuangkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Masak air sehingga mendidih.
4. Kukus selama 10 minit.
5. Masukkan jus lemon.

Boleh juga digunakan limau nipis yang dipotong-potong sebagai ganti kepada jus lemon, dan juga tambah serai, daun limau purut, ketumbar dan lengkuas.

Selamat mencuba.

0 ulasan: